Keyhof Concerten

Kerstconcert 2017

Cantuva Ryba Kerstconcert

Van harte welkom op het kerstconcert van Cantuva. Het koor is ondertussen weer een beetje groter geworden en daar zijn we uiteraard zeer blij om. Is er iets mooiers dan samen muziek maken met vrienden? We doen dit dan ook graag en we doen het ook voor u, ons trouw publiek. 

We hopen met dit concert toch ook wat rust en vrede te kunnen brengen. We kunnen niet tippen aan het initiatief van Rudy Vranckx die in september meer dan honderd muziekinstrumenten naar Mosul bracht. Het was ontroerend om te zien hoe gelukkig de plaatselijke muzikanten waren om terug muziek te kunnen en te mogen spelen. Het was duidelijk een grote troost voor hen in die barre mensonterende oorlog. De kracht van muziek en cultuur. 

We hebben deze keer gekozen voor een componist en een stuk die bij de Belgen weinig of niet gekend zijn. Niet zo in Tsjechië, daar kent iedereen dit kerstverhaal en wordt het vrolijk meegezongen. Waarom geen nieuwe traditie in België? Het is in ieder geval prachtige muziek. Maar Tsjechisch is geen taal die bij ons goed bekt. Dat was dan ook de grote moeilijkheid van dit project. Maar we hebben er ons doorheen geslagen en dat zeker mede dankzij de hulp van Mirek Cerny. Mirek is een muziekkenner en journalist met Tsjechische roots. Hij heeft alle liedteksten ingesproken, zodat de zangers de uitspraak konden instuderen. Na het  kerstconcert in 2016 in Mechelen (Mis van Charpentier) heeft hij Marc Verboomen kunnen overtuigen om dit Tsjechisch meesterwerkje uit te voeren. Mirek kan ook erg enthousiast vertellen. Verhalen rond dit muziekstuk en de componist zijn er genoeg, dat merkt u verder in dit programmaboekje en ook nog wel tijdens het concert. Geniet van deze voorstelling en van een vredevolle Kerst!

Dirk Allaerts, voorzitter

Programma - deel 1

Johann Sebastian BACH (1685 – 1750)

 

“Nun komm, der Heiden Heiland” – BWV 61

          solo / vierstemmig gemengd koor / orkest

 

Praeludium in G – BWV 860

Gigue uit de Franse Suite nr. 5 in G – BWV 816

          orgelsolo: Katrien Vercauter

 

“Jesus bleibet meine Freude” – BWV 147

          vierstemmig gemengd koor / orkest

Programma - deel 2

Jakub Jan RYBA (1765 – 1815)

 

Missa Pastoralis Bohemica

          solo / vierstemmig gemengd koor / orkest

Promotiefilmpje

zaterdag 16 & zondag 17 december

Kloosterkapel van het Keyhof, Huldenberg

Uitvoerders

KOOR:

Vocaal ensemble Cantuva, Druivenstreek,

o.l.v. Marc Verboomen

SOLISTEN:

Astrid Stockman, sopraan

Isabelle Everarts de Velp, mezzosopraan

Joris Bosman, tenor

Kris Belligh, bariton

ORKEST:

Chapelle de Lorraine, kamerorkest

Bert Van Laethem, concertmeester

Katrien Vercauter, orgel

ALGEMENE LEIDING: MARC VERBOOMEN