Keyhof Concerten

Herdenkingsconcert

"De Groote Oorlog 14-18"

Cantuva Requiem Fauré

Elke oorlog is een verschrikking. Wereldoorlog I heeft tussen 1914 en 1918 miljoenen mensen in de ellende gestort. Soldaten, maar ook gewone mensen die allen zware ontberingen en pijn hebben doorstaan, als ze al niet werden gedood door kogels, granaatscherven of het verschrikkelijke mosterdgas. Oorlogen brengen het slechtste in de mens naar boven, dat toont ons nogmaals de recente geschiedenis. 

En toch… In alle gruwel zien we telkens weer dat er mensen zijn die hun gevoelens uitdrukken in de kunst. Uit De Groote Oorlog hebben we ooit allemaal wel kennis gemaakt met het gedicht “In Flanders Fields” van de Canadese legerarts John McCrae. Deze prachtige tekst werd ook op muziek gezet door vele componisten en muzikanten. Ook de gewone soldaat en de gewone man in bezet gebied gingen gebukt onder de zware last van hun emoties. Vaak werden die geuit in brieven naar geliefden, familie en vrienden. Ze kunnen melancholisch en droef zijn, maar soms straalt er ook optimisme van uit of beschrijven ze eenvoudig het dagdagelijkse leven. Mensen uit onze streek schreven ook dergelijke brieven. U zal vandaag enkele voorbeelden horen, bijeengebracht en voorgedragen door Jan van Dam.      

Meer dan negen miljoen militairen kwamen om tijdens deze verschrikkelijke periode. De witte militaire graven in de Westhoek en elders zijn er stille getuigen van. Centralisten en geallieerden, samen goed voor bijna heel de Belgische bevolking, zijn de dood ingejaagd. Ze waren pionnen in een politiek spel dat niemand van hen gewenst heeft. “Altijd iemands vader, altijd iemands kind” zingt Willem Vermandere. Daarom mogen we deze helden niet vergeten. 

Onze bijdrage aan deze herinnering brengen we niet met muziek uit de oorlogstijd, maar wel met onder meer het prachtige Requiem van Gabriel Fauré. Romantiek ten top. Een kunststijl die drijft op gevoelens. We hopen u dan ook mee te kunnen slepen op deze emotionele muziek. Samen met Jan van Dam, de solisten Astrid Stockman en Marjolein Vernimmen, begeleid door Katrien Vercauter en het kamerorkest Chapelle de Lorraine, wil Cantuva onder leiding van Marc Verboomen u met woord en muziek in vervoering brengen. Het zet aan tot nadenken over onze moderne wereld, over de onherstelbare schade die oorlogen aanrichten, over de desastreuze beslissingen van enkelingen. Nooit meer oorlog, laten we er samen voor zorgen. 

Dirk Allaerts, voorzitter

Programma - deel 1

Felix MENDELSSOHN (1809 – 1847)

Hymne: “Lass, o Herr, mich Hilfe finden”

voor solist, koor en orkest

 

Sir Edward ELGAR (1857 – 1934

Serenade in e Opus 20

voor strijkorkest

 

Gustav HOLST (1874 – 1934)

St. Paul’s suite

voor strijkorkest

 

Gabriel FAURE (1845 – 1924)

Cantique de Jean Racine

voor koor en strijkers

Programma - deel 2

Gabriel FAURE (1845 – 1924)

“Les Berceaux”

voor sopraansolo en harp

 

“Après un rêve”

voor sopraansolo en harp

 

Requiem (1888)

voor solist, koor en orkest

 

Onbekende componist

“Amazing Grace”

tutti

Uitvoerenden

KOOR:

Vocaal ensemble Cantuva, Druivenstreek, o.l.v. Marc Verboomen

 

SOLISTEN:

Astrid Stockman, sopraan

Marjolein Vernimmen, harp

 

ORKEST:

Chapelle de Lorraine, kamerorkest

Bert Van Laethem, concertmeester

Katrien Vercauter, orgel

 

ALGEMENE LEIDING: MARC VERBOOMEN

 

zaterdag 13 & zondag 14 oktober – Kloosterkapel van het Keyhof, Huldenberg

vrijdag 9 november – CC De Warandepoort, Tervuren